KOD ALS | Parametr | Czas realizacji | Akredytacja |
---|---|---|---|
B-BACC1 | Ogólna liczba drobnoustrojów | 2 | Yes |
B-BACC2 | Liczba bakterii z grupy coli w temperaturze 30°C | 2 | Yes |
B-BACC3 | Liczba ß-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli | 2 | Yes |
B-BREED | Liczba Enterobacteriaceae w temperaturze 37°C | 4 | Yes |
B-CAMP | Obecność Salmonella spp. | 7 | Yes |
B-CLOST1 | Obecność Listeria monocytogenes | 2 | Yes |
B-CLOST2 | Liczba Listeria monocytogenes | 2 | Yes |
B-COAG1 | Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich | 4 | Yes |
B-COAG2 | Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus | 4 | Yes |
B-COAG3 | Liczba Clostridium perfringens | 4 | Yes |
B-COLIF1 | Liczba drożdży i pleśni | 2 | Yes |
KOD ALS | Parametr | Czas realizacji | Akredytacja | Ekspres | LOQ | jednostki | Badane matryce * |
---|---|---|---|---|---|---|---|
B-NUT-VAL-BASIC | Znakowanie wartością odżywczą- podstawowe | 10-lip | Yes | No | Tech. Spec. | g/100 g | Informacja na zapytanie |
B-NUT-VAL-BASICDF | Znakowanie wartością odżywczą- podstawowe z błonikiem pokarmowym | 10-lip | Yes | No | Tech. Spec. | g/100 g | Informacja na zapytanie |
B-NUT-VAL-DETAIL | Znakowanie wartością odżywczą-szczegółowe z błonnikiem | 10-lip | Yes | No | Tech. Spec. | g/100 g | Informacja na zapytanie |
B-NUT-VAL-DETAILDF | Znakowanie wartością odżywczą-szczegółowe bez błonnika | 10-lip | Yes | No | Tech. Spec. | g/100 g | Informacja na zapytanie |
B-FE-NUT | Znakowanie wartością odżywczą - pasze | 7 | Yes | No | Tech. Spec. | g/100g | Pasze |
B-ACID-TIT | Liczba kwasowa w tłuszczu/Acid value by titration - in fatt | 10-lip | Yes | Yes | 0.06 | mg KOH/g | Oleje, tł roślinne I zwierzece |
B-ACIDF-TIT | Kwasowość-w owocach i warzywach/ Acidity by titration – in fruit and vegetables products | 7 | Yes | Yes | 0.1 | % | Soki owocowe, zywność rozpuszczalna w wodzie |
B-ASH-GR | Popiół 550°C / Ash 550°C by gravimetry | 10-lip | Yes | Yes | 0.06 | g/100 g | Artykuły spozywcze |
B-ASTA-PHO | Naturalne czynniki koloryzujace - papryka / Natural colouring matter by photometry | 10-lip | No | Yes | 20 | ASTA | Czerwona papryka, chili |
B-COLG-PHO | Kolagen / Colagen | 10 | Yes | Yes | 0,02 g/100g | g/100g | Mięso i produkty mięsne |
B-CHOL | Cholesterol-S | 10 | yes | no | 1,5 | mg/kg | Mięso i produkty miesne, słodycze, przetwory zbożowe, olej i tłuszcz |
B-CPDGMS01 | 3-MCPD | 10 | yes | yes | 0,01 | mg/kg | |
B-DEN-GR | Gęstość grawimetrycznie / Density by gravimetry (pycnometry) | 10-lip | Yes | Yes | Tech. Spec. | - | Ciecze o niedużej lepkości |
B-DF-ENZ | Błonnik pokarmowy met enzymatyczną/Dietary fibre by enzymatic method - food | 10-lip | Yes | No | 0.3 | g/100 g | Art. spożywcze, suplementy diety |
B-DRY-GR | Sucha masa 105°C / Dry Matter (105°C) by gravimetry | 10-lip | Yes | Yes | 0.1 | g/100 g | Art. Spożywcze, pasze, suplementy diety |
B-FAT-BUT | Tłuszcz met butyrometryczną-S / Fat by butyrometry - S | 10-lip | Yes | Yes | 0.1 | g/100 g | Informacja na zapytanie |
B-FATF-GR | Tłuszcz wolny po ekstrakcji / Fat (free) by gravimetry after extraction | 10-lip | Yes | No | 0.1 | g/100 g | Art spożywcze, pasze |
B-FATT-GR | Tłuszcz całkowity po hydrolizie i ekstrakcji / Fat (total) by gravimetry after hydrolysis and extraction | 10-lip | Yes | No | 0.1 | g/100 g | Art spożywcze, pasze |
B-FIBR-GR | Włókno surowe-pasze / Crude fibre by gravimetry (FibreBag) - feed | 10-lip | Yes | No | 1 | % | Artykuły spożywcze, pasze |
B-GLA-HPLC | Kwas glutaminowy, glutaminian sodu-S | 10 | yes | no | 10 | mg/kg | Mięso i produkty miesne, słodycze, przetwory zbożowe, olej iI tłuszcz |
B-MOIS-DEST | Oznaczenie wilgotności met destylacyjną / Determination of moisture by distilled method | 10-lip | Yes | Yes | 0.3 | % | przyprawy |
B-NACL-COU | Chlorki jako NaCl met. Kolorymetryczną / Chlorides as NaCl by coulometry | 7 | Yes | Yes | 0.1 | % | Art spożywcze, pasze, suplementy diety |
B-NO3-FIA | Azotany-S / Nitrates - S | 10 | Yes | No | - | mg/kg | Żywność |
B-NO2-FIA | Azotyny-S / Nitrites - S | 10 | Yes | No | - | mg/kg | Żywność |
B-OAC-ITP | Kwasy organiczne C1-C5 met ITP. / Organic acids C1-C5 by ITP. | 10-lip | No | No | Tech. Spec. | mg/kg | Przetwory owocowe I warzywne, produkty fermentacji |
B-P2O5-PHO2 | Fosforany (PO4) jako P2O5 fortometrycznie-S / Phosphates (PO4) like P2O5 by photometry - S | 10 | Yes | No | 100 | mg/kg | Informacja na zapytanie |
B-PAHHMS02 | WWA- 16 związków tu benzo(a)piren / PAH in range of 16 PAHs by GC-HRMS | 10-lip | Yes | No | Tech. spec. | Tech. spec. | Art. spożywcze |
B-PER-TIT | Liczba nadtlenkowa | 10 | Yes | Yes | 1 M NaOH/100g | Żywność o dużej zawartości tłuszczu , tłuszcz | |
B-PH-ELE | pH / pH by electrode | 10-lip | Yes | Yes | 0.01 | -- | Żywność, pasze |
B-PIP-PHO | Piperyna fotometrycznie / Piperine by photometry | 10-lip | Yes | No | 0.2 | % DW | pieprz |
B-PROT-DUM | Białko (N) met Dumasa / Proteins (nitrogen, N) by Dumas | 10-lip | No | 0.3 | g/100 g | Art spożywcze, pasze, suplementy diety | |
B-RFR-RF | Sucha masa i indeks refraktometryczny refraktometrycznie / Dry matter and refractive index by refractometry | 10-lip | Yes | Yes | Tech. Spec. | % | Przetwory owocowe I warzywne |
B-SAND-GR | Popiół nierozpuszczalny w HCl / Sand by gravimetry | 10-lip | Yes | No | 0.05 | % | Żywność |
B-SDY-LCD | Barwniki w żywności-S / Food dyes-S | 10 | yes | no | 1 | Mg/kg | Słodycze, owoce i warzywa |
B-STA-POL | Skrobia / Starch | 7 | Yes | No | 2.2 | g/kg | Zboża, pieczywo, pasze |
B-SO2-TIT | SO2 miareczkowo / Sulphur dioxide (SO2) total by titration | 10-lip | No | No | 10 | mg/kg | Suszone owoce |
B-SUGLCR01 | Cukry metodą HPLC- objętościowo / Sugars by HPLC - expressed by volume | 7 | Yes | Yes | tech.spec. | g/100 ml | Żywność, pasze, dodatki do zywności |
B-SUGLCR02 | Cukry metodą HPLC- wagowo / Sugars by HPLC - expressed by weight | 7 | Yes | Yes | tech.spec. | g/100 g | Żywność, pasze, dodatki do zywności |
B-SUG-TIT | Cukry ogółem / Sugars by titration | 7 | Yes | Yes | 1 | g/100 g | Art spożywcze, pasze, suplementy diety |
B-SUGRN-TIT | Cukry ogółem oraz cukry redukujace i nieredukujące / Sugars red, non red and total | 7 | Yes | Yes | 1 | g/100 g | Art spożywcze, pasze, suplementy diety |
B-VOIL-DES | Lote olejki / Volatile oil by distillation | 10-lip | Yes | No | 0.3 | mL/100g dry w. | Przyprawy |
B-AW-PR | Aktywność wodna / Water activity | 10 | Yes | Yes | - | - | Przyprawy, sucha żywnosć, produkty mięsne, przetwory zbożowe, przetwory owocowe I warzywne- (poza świeżymi owocami I warzywami, mięsem, rybami) |
B-FTAFID01NV | Kwasy tłuszczowe- profil / Fatty acids – nutrition labeling | 7 | Yes | Yes | Tech. Spec. | % | Artykuły spożywcze, suplementy żywności, pasze |
B-AAM-LMS | Akryloamid-S / Acrylamide - S | 10 | Yes | No | 0,01 | mg/kg | Żywność |
KOD ALS | Parametr | Czas realizacji | Akredytacja | Ekspres | LOQ | jednostki | Badane matryce * | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Alkaloidy |
|||||||||||
B-ALCLCP01 | Alkaloidy met HPLC- objętościowo / Alkaloids by HPLC - expressed by volume | 7 | Yes | No | Tech. Spec. | mg/L | Napoje, kawa, herbata, czekolada, kakao | ||||
B-ALCLCP02 | Alkaloidy met HPLC- żywność wysokotłuszczowa / Alkaloids by HPLC - fatty food | 7 | Yes | No | Tech. Spec. | mg/kg | Napoje, kawa, herbata, czekolada, kakao | ||||
B-ALCLCP03 | Alkaloidy met HPLC- żywność niskotłuszczowa / Alkaloids by HPLC - non-fatty food | 7 | Yes | No | Tech. Spec. | mg/kg | Napoje, kawa, herbata, czekolada, kakao | ||||
Konserwanty |
|||||||||||
B-PRSLCP01 | Konserwanty - objętościowo / Preservatives - expressed by volume | 7 | Yes | No | Tech. Spec. | mg/L | Napoje, dżemy, przeciery owocowe i warzywne, musztarda, wyroby z zawartościa tłuszczu i przetwory mleczne, suplementy spożywcze | ||||
B-PRSLCP02 | Konserwanty wagowo żywność niskotłuszczowa / Preservatives - expressed by weight - low fat | 7 | Yes | No | Tech. Spec. | mg/kg | Napoje, dżemy, przeciery owocowe i warzywne, musztarda, wyroby z zawartościa tłuszczu i przetwory mleczne, suplementy spożywcze | ||||
B-PRSLCP03 | Konserwanty - wagowo - żywność wysokotłuszczowa / Preservatives - expressed by weight - high fat | 7 | Yes | No | Tech. Spec. | mg/kg | Napoje, dżemy, przeciery owocowe i warzywne, musztarda, wyroby z zawartościa tłuszczu i przetwory mleczne, suplementy spożywcze | ||||
Słodziki |
|||||||||||
B-SWTLCP01 | Słodziki objętosciowo/ Sweeteners (HPLC) - expressed by volume | 7 | Yes | No | Tech. Spec. | mg/L | Napoje, przetwory mleczne, suplementy spożywcze, marmolady | ||||
B-SWTLCP02 | Słodziki - wagowo / Sweeteners (HPLC) - expressed by weight | 7 | Yes | No | Tech. Spec. | mg/kg | Napoje, przetwory mleczne, suplementy spożywcze, marmolady | ||||
B-CAC-LCD | Kwas cyklaminowy, cyklaminian sodu-S | 10 | yes | no | 10 | mg/l | Napoje bezalkoholowe, dodatki do żywnosci | ||||
B-SORBITOL | Sorbitol-S | 10 | yes | no | 1 | g/kg | Dodatki do żywności | ||||
Mykotoksyny |
|||||||||||
B-TABLCF02 | Aflatoksyny- wagowo / Aflatoxins (HPLC) - expressed by weight | 7 | Yes | Yes | Tech. Spec. | µg/kg | Art.spożywcze o niedużej wilgotności, pasze, napoje | ||||
B-TDOLCP01 | DON - wagowo / Deoxynivalenol - expressed by weight | 7 | Yes | Yes | 50 | µg/kg | Art.spożywcze o niedużej wilgotności, pasze, napoje | ||||
B-TM1LCF02 | Aflatoksyna M1- produkty mleczne, mleko w proszku / Aflatoxin M1-dairy produce, powdered milk | 7 | Yes | Yes | 0.01 | µg/kg | Mleko, mleko w proszku i wyroby pochodne z mleka w proszku | ||||
B-TOALCF02 | Ochratoksyna A - wagowo / Ochratoxin A - expressed by weight | 7 | Yes | Yes | 0.15 | µg/kg | Art.spożywcze o niedużej wilgotności, pasze, napoje | ||||
B-TPALCP01 | Patulina - wagowo / Patulin by HPLC - expressed by weight | 7 | Yes | Yes | 5 | µg/kg | Art.spożywcze o dużej wilgotnosci, napoje, suplementy żywnosci | ||||
B-TZELCF01 | Zearalenon - wagowo / Zearalenone by HPLC - expressed by weight | 7 | Yes | Yes | 15 | µg/kg | Płatki, zboża i pasze | ||||
B-THT2-LC | T2/TH2 toksyna-żywnośc-S / T2/HT2 toxin - HPLC (food) - S | 10 | Yes | No | - | mg/kg | Informacja na zapytanie | ||||
B-THT2-ELISA | T2/TH2 toksyna-pasze-S / T2/HT2 toxin – Elisa (feedstuff) - S | 10 | Yes | No | - | mg/kg | Informacja na zapytanie | ||||
B-TFU-ELISA | Fumonizyna-S / Fumonisin - S | 10 | Yes | No | 0,1 | mg/kg | Informacja na zapytanie | ||||
GMO |
|||||||||||
B-GMOS-PCR |
GMO - podstawowy skrining - S Raportowane:
|
10 | Yes | No | 0,005 | % | Mieso i produkty pochodzenia zwierzęcego, zboża i wyroby piekarskie, czekolada, słodycze, nasiona i mąki, pasze, dodatki do ż konserwy owocowe i warzywne, wyroby garmażeryjne ywności, | ||||
B-GMO-PCR |
GMO - jakościowo - S Reportowane o ile skrining podstawowy jest pozytywny :
|
10 | Yes | No | -- | -- | Mieso i produkty pochodzenia zwierzęcego, zboża i wyroby piekarskie, czekolada, słodycze, nasiona i mąki, pasze, dodatki do żywności, konserwy owocowe i warzywne, wyroby garmażeryjne | ||||
B-GMOQ-PCR |
GMO-ilościowo - S Reported:
|
10 | Yes | No | -- | % | Mieso i produkty pochodzenia zwierzęcego, zboża i wyroby piekarskie, czekolada, słodycze, nasiona i mąki, pasze, dodatki do żywności, konserwy owocowe i warzywne, wyroby garmażeryjne | ||||
B-TMAL-ELI | Alergeny mleka-total met ELISA-S / Total milk allergen by ELISA - S | 10 | yes | no | mg/kg | Informacja na zapytanie | |||||
B-AGTELI01 | Gluten met ELISA | 10-lip | Yes | Yes | 5 | mg/kg | Informacja na zapytanie | ||||
B-EAL-ELI | Alergen jaja met ELISA-S / Allergen of eggs by ELISA - S | 10 | Yes | Yes | 2.5 | mg/kg | Informacja na zapytanie | ||||
B-NAL-ELI | Alergeny migałów, orzechów laskowych, orzechów ziemnych, włoskich-S | 10 | yes | no | 1 | mg/kg | Informacja na zapytanie | ||||
B-HAM-LCF | Histamina met HPLC-S / Histamine by HPLC - S | 10 | yes | no | mg/kg | Informacja na zapytanie | |||||
B-ASPELI01 | Allergen soi | 10 | yes | yes | 3.5 µg/ml; 0.7 % SP in the sample | mg/kg | Informacja na zapytanie | ||||
B-AL-PCR* | Musztarda/Mustard –S | 10 | No | No | 5.0 | mg/kg | |||||
Skorupiaki/Crustacean | 10 | No | No | 5.0 | mg/kg | ||||||
Nerkowce/Cashews | 10 | No | No | 10.0 | mg/kg | ||||||
Seler/Celery | 10 | No | No | 10.0 | mg/kg | ||||||
Ryba/Fish | 10 | No | No | 5.0 | mg/kg | ||||||
Łubin/Lupine | 10 | No | No | 5.0 | mg/kg | ||||||
Pistacja/Pistachio | 10 | No | No | 5.0 | mg/kg | ||||||
Mięczaki/Mollusc | 10 | No | No | 5.0 | mg/kg |
KOD ALS | Parametr | Czas realizacji | Akredytacja | Ekspres | LOQ | jednostki | Badane matryce* |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Witaminy |
|||||||
B-CAR-LCD | Beta karoten-S / Beta carotene-S | 10 | yes | no | 0,1 | mg/100g | Owoce, warzywa,soki, dodatki do żywnosci |
B-VAELCF01 | Wit A,E-objętosciowo / Vitamin A,E by HPLC - expressed by volume | 7 | Yes | Yes | Tech. Spec. | mg/L | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem I bez tłuszczu, suplementy spożywcze |
B-VAELCF02 | Wit AiE wagowo / Vitamin A,E by HPLC - expressed by weight | 7 | Yes | Yes | Tech. Spec. | mg/kg | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem I bez tłuszczu, suplementy spożywcze |
B-VALCF01 | Wit A- objętościowo / Vitamin A by HPLC - expressed by volume | 7 | Yes | Yes | 0.5 | mg/L | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem I bez tłuszczu, suplementy spożywcze |
B-VALCF02 | Wit A –wagowo / Vitamin A by HPLC - expressed by weight | 7 | Yes | Yes | 0.5 | mg/kg | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem I bez tłuszczu, suplementy spożywcze |
B-VB126LC01 | Wit B1,B2,B6 - objętosciowo / Vitamin B1,B2,B6 by HPLC - expressed by volume | 7 | Yes | Yes | Tech. Spec. | mg/L | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem i bez tłuszczu, suplementy spożywcze, pasze |
B-VB126LC02 | Wit B1, B2, B6 - wagowo / Vitamin B1,B2,B6 by HPLC - expressed by weight | 7 | Yes | Yes | Tech. Spec. | mg/kg | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem i bez tłuszczu, suplementy spożywcze, pasze |
B-VB1LCF01 | Wit B1- objętosciowo / Vitamin B1 by HPLC - expressed by volume | 7 | Yes | Yes | 0.1 | mg/L | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem i bez tłuszczu, suplementy spożywcze, pasze |
B-VB1LCF02 | Wit B1- wagowo / Vitamin B1 by HPLC - expressed by weight | 7 | Yes | Yes | 0.1 | mg/kg | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem i bez tłuszczu, suplementy spożywcze, pasze |
B-VB26LC01 | Wi B2 i B6- objętościowo/Vitamins B2, B6 - expressed by volume | 7 | Yes | Yes | Tech. Spec. | mg/L | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem i bez tłuszczu, suplementy spożywcze, pasze |
B-VB26LC02 | Wit B2 i B6 wagowo/Vitamins B2, B6 - expressed by weight | 7 | Yes | Yes | Tech. Spec. | mg/kg | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem i bez tłuszczu, suplementy spożywcze, pasze |
B-VB9ELI01 | Wit B9- kwas foliowy/Vitamin B9 - Folic acid (ELISA) | 7 | Yes | Yes | 10 | µg/kg | Artykuły spożywcze, suplementy żywności, pasze |
B-VCLCP01 | Wit C- objętosciowo/Vitamin C by HPLC - expressed by volume | 7 | Yes | Yes | 5 | mg/L | Napoje, cukierki, suplementy żywności, owoce I warzywa |
B-VCLCP02 | Wit C- wagowo/Vitamin C by HPLC-expressed by weight | 7 | Yes | Yes | 8 | mg/kg | Napoje, cukierki, suplementy żywności, owoce i warzywa |
B-VDLCP01 | Wit D- objętościowo/Vitamin D by HPLC - expressed by volume | 7 | Yes | Yes | Tech. Spec. | µg/L | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem i bez tłuszczu, suplementy spożywcze |
B-VDLCP01-L | Wit D- objetosciowo niski limit/Vitamin D by HPLC - expressed by volume - low limit | 7 | Yes | Yes | Tech. Spec. | µg/L | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem i bez tłuszczu, suplementy spożywcze |
B-VDLCP02 | Wit D- wagowo/Vitamin D by HPLC - expressed by weight | 7 | Yes | Yes | Tech. Spec. | µg/kg | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem I bez tłuszczu, suplementy spożywcze |
B-VDLCP02-L | Wit D- wagowo- niski limit/Vitamin D by HPLC - expressed by weight - low limit | 7 | Yes | Yes | Tech. Spec. | µg/kg | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem I bez tłuszczu, suplementy spożywcze |
B-VELCF01 | Wit E- objętosciowo/Vitamin E by HPLC - expressed by volume | 7 | Yes | Yes | Tech. Spec. | mg/L | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem I bez tłuszczu, suplementy spożywcze |
B-VELCF02 | Wit E- wagowo/Vitamin E by HPLC - expressed by weight | 7 | Yes | Yes | Tech. Spec. | mg/kg | Tłuszcze, artykuły spożywcze z tłuszczem I bez tłuszczu, suplementy spożywcze |
B-VB5-MMT | Wit B5-S/Vitamin B5 - S | 10 | Yes | Yes | 0.014 | mg/100g | Żywność i pasze oraz suplementy spożywcze |
B-VB7ELI01 | Wit B7 mleko, farmaceutyki, soki, cukierki/Vitamin B7 - Biotin by ELISA – milk, pharma, juice, candies | 7 | Yes | Yes | 0.5 | µg/kg | Mleko i produkty mleczne, płatki, zboża i produkty zbożowe, napoje bezalkoholowe, suplementy żywności, żywność dla dzieci, pasze |
B-VB12ELI01 | Wit B12/Vitamin B12 | 10 | Yes | Yes | 0.03 | µg/100g | Informacja na zapytanie |
B-VB3LCF01 | Wit B3, niacyna /Vitamin B3 - Niacin by HPLC - expressed by volume | 10 | Yes | Yes | 6,5 | mg/kg | Żywność i pasze oraz suplementy spożywcze |
B-VB3LCF02 | Wit B3, niacyna /Vitamin B3 - Niacin by HPLC - expressed by weight | 10 | Yes | Yes | 6,5 | mg/kg | Żywność i pasze oraz suplementy spożywcze |
B-VK1-LCF | Witamina K1-S/Vitamin K1 - S | 10 | Yes | no | - | µg/kg | Żywność i pasze oraz suplementy spożywcze |
B-VK3-LCF | Witamina K3-S | 10 | no | no | µg/kg | Informacja na zapytanie | |
Metals |
|||||||
B-HG-AMAT | Rtęć met AMA/Total Mercury (Hg) by AMA | 10-lip | Yes | Yes | 0.003 | mg/kg | Art. Spożywcze z wyjątkiem tłuszczów, materiał biologiczny |
B-I-MSWL | Jod met ICPMS ( w wyciągu wodnym)/Jodine (I) by ICPMS (Leaching) | 10-lip | Yes | Yes | 0.1 | mg/kg | Art. Spożywcze- stałe, materiał biologiczny |
B-METAXDG1 | Metale met ICP-OES- grupa 1/Metals by ICP-OES-A – digestion – group 1* | 10-lip | Yes | Yes | Tech. Spec. | mg/kg | Art. Spożywcze z wyjątkiem tłuszczów, materiał biologiczny |
B-METAXDG2 | Metale met ICP-OES grupa 2/Metals by ICP-OES-A – digestion – group 2* | 10-lip | Yes | Yes | Tech. Spec. | mg/kg | Art. Spożywcze z wyjątkiem tłuszczów, materiał biologiczny |
B-METMSDT1 | Metale met ICP MS gr 1/Total Dig. Metals by ICPMS - group 1* | 10-lip | Yes | Yes | Tech. Spec. | mg/kg | Art. Spożywcze z wyjątkiem tłuszczów, materiał biologiczny |
B-METMSDT2 | Metale met ICP MS- gr 2/Total Dig. Metals by ICPMS - group 2* | 10-lip | Yes | Yes | Tech. Spec. | mg/kg | Art. Spożywcze z wyjątkiem tłuszczów, materiał biologiczny |
B-METMSDT3 | Metale met ICP MS- gr 3/Total Dig. Metals by ICPMS - group 3* | 10-lip | Yes | Yes | Tech. Spec. | mg/kg | Art. Spożywcze z wyjątkiem tłuszczów, materiał biologiczny |
B-PMETDG | Przygotowanie próbki na metale- nie dotyczy Hg i met w tłuszczach/Digestion for metals in organic matrices | - | |||||
B-PMETWL | Przygotowanie próbki na jod wyciąg wodny 1:10 | - | |||||
B-METFAO | Metale w tłuszczach metodą AMA-S / Metals by AMA and ICP-MS - fat and oil - S | 10 | Yes | No | Tech. Spec | mg/kg | Tłuszcze i oleje |
HRMS organika |
|||||||
B-DFPCBHMS | PCDD/F i PCB (dioksynopodobne i wskaźniki)- żywność niskotłuszczowa i pasze | 10 | Yes | Yes | Tech. Spec. | Tech.Spec. | Żywność i pasze |
B-DFPCBHMSF | PCDD/F i PCB (dioksynopodobne i wskaźniki)- żywność wysokotłuszczowa, właczając oznaczenie tłuszczu | 10 | Yes | Yes | Tech. Spec. | Tech.Spec. | Żywność i pasze |
Radiologia |
|||||||
B-RAD | Radionuklidy emitujące promieniowanie gamma cs 134, Cs 137, K40 / Radionuclides emitting gamma-radiation (Cs134, Cs137, K40) | 21 | Yes | No | Tech. Spec. | Bq/kg | Żywnosć i pasze |
Uwagi: Szczegóły dotyczace specyfikacji technicznych - zobacz poniżej
S - usługa realizowana przez podwykonawcę
yes=tak
no=nie
*prosze przed wysyłką zweryfikować z laboratorium czy możemy badać inne matryce. Badane matryce wskazują te, na które mamy akredytację , natomiast kolorem zielonym zaznaczone zostały matryce, które możemy badac jednak dana metoda nie posiada akredytacji.
Metale |
|||
ALS LIMS code | Parameter | LOR | Units |
---|---|---|---|
B-METMSDT1 | Arsenic | 0.1 | mg/kg |
Cadmium | 0.05 | ||
Copper | 0.1 | ||
Chromium | 0.2 | ||
Lead | 0.05 | ||
Nickel | 0.2 | ||
Zinc | 0.5 | ||
B-METMSDT2 | Aluminium | 0.5 | mg/kg |
Antimony | 0.05 | ||
Barium | 0.05 | ||
Beryllium | 0.05 | ||
Bismuth | 0.1 | ||
Cobalt | 0.05 | ||
Manganese | 0.05 | ||
Selenium | 0.2 | ||
Thallium | 0.05 | ||
Tin | 0.1 | ||
Vanadium | 0.2 | ||
B-METMSDT3 | Cesium | 0.05 | mg/kg |
Lithium | 0.1 | ||
Magnesium | 1 | ||
Molybdenum | 0.1 | ||
Rubidium | 0.05 | ||
Silver | 0.1 | ||
Strontium | 0.05 | ||
Tellurium | 0.1 | ||
Titanium | 0.2 | ||
B-METAXDG1 | Sodium | 10 | mg/kg |
Sulphur | 15 | ||
Potassium | 10 | ||
Magnesium | 3 | ||
Calcium | 10 | ||
Phosphorus | 2 | ||
B-METAXDG2 | Boron | 2 | mg/kg |
Mo | 0,5 | ||
Zn | 2 | ||
Thallium | 1 | ||
Ag | 0,5 | ||
Co | 0,5 | ||
Cd | 0,1 | ||
Ba | 0,5 | ||
Sb | 1 | ||
Ni | 0,5 | ||
Mn | 0,1 | ||
Pb | 1 | ||
Se | 5 | ||
Vanadium | 0,1 | ||
Cu | 0,2 | ||
Cr | 0,2 | ||
Be | 0,05 | ||
As | 2 | ||
Al | 2 | ||
Ti | 0,1 | ||
Bi | 2 | ||
Zr | 0,1 | ||
Sr | 0,2 | ||
Fe | 1 | ||
Li | 0,5 | ||
Sn | 2 | ||
Te | 2 | ||
B-METFAO | Mercury | 0.0004 | mg/kg |
Lead | 0.01 | ||
Cadmium | 0.005 | ||
Iron | 0.05 | ||
Nickel | 0.01 | ||
Copper | 0.05 | ||
Arsenic | 0.005 |